Office News

Perkins+Will Unveils Recently Completed Pediatric Care Pavilion at Nicklaus Children's Hospital

The 215,000-square-foot LEED Certified facility employs evidence-based design strategies to improve health outcomes for children

Perkins+Will has released new photography of the recently opened Advanced Pediatric Care Pavilion at Nicklaus Children’s Hospital, the latest addition to the firm’s portfolio of completed Miami projects.

The 215,000-square-foot facility, which houses a neonatal intensive care unit (NICU), a pediatric intensive care unit (PICU), neurology unit, bone marrow transplant unit (BMTU) and a cardiovascular intensive care unit (CVICU), employs evidence-based design techniques to meet the unique healing needs of children. Namely, these techniques include access to daylight and nature, as well as ample opportunities for social interaction with family and peers.

“The focus on providing spaces with relationships to the outside and daylight was paramount because nature is a universal healing factor,” says Pat Bosch, principal and design director of the Miami office of Perkins+Will. “Healing is also a community effort that includes both family and caregivers. Health and wellness through design is our promise to all who experience this building.”

Inside the Pavilion

Likely the first thing children and their families notice about the new private patient rooms at Nicklaus Children’s Hospital is the generous space they provide for visiting family members. Designing for family bedside visits ensures that children have a sense of comfort and social support while they are healing.

Beyond the patient rooms, “Wonder Rooms” throughout the hospital allow children to take their minds off their illness or injury, encouraging them to interact with textured surfaces and other playful objects for a multi-sensory experience. The “Family Rooms” provide a calming respite for parents, siblings, and other visitors.

Programmatically, the building is divided into three distinct “zones”—family, patient, and caregiver—though all three flow together seamlessly. Wayfinding is simple and art-driven. And LEAN design principles enhance staff efficiencies and productivity.

Outside the Pavilion

Patients and their families will also notice the building’s exterior, shaped like a prism and lined with windows on the western façade. These windows usher in an abundance of natural light while helping mitigate the South Florida heat through their varying degrees of translucence. The building’s unique form is intended to represent community outreach and togetherness.

Strategically placed windows overlooking the Healing Gardens help to soften the transition between the outdoors and the indoors. Once outside, patients and visitors can enjoy a verdant courtyard that is shielded from the sun by tree canopies, providing not only a comfortable temperature, but also direct access to and engagement with nature.

“The approach taken by Nicklaus Children’s Hospital to providing a healing environment for young patients is, at its core, innovative by design,” says Bosch. “From its emphasis on research-backed design solutions and high technology to its focus on unique family-centered spaces, Nicklaus’s Advanced Pediatric Care Pavilion is truly raising the bar on children’s healthcare.”