News

Video: VanDusen Botanical Garden Visitor Centre

This video on our VanDusen Botanical Garden Visitor Centre was originally featured in a recent exhibit at the Vancouver Art Gallery titled “WE: Vancouver—12 Manifestos for the City”. Featuring the work of more than 40 Vancouver-based cultural producers, the WE exhibition examines Vancouver through the extraordinary range of practices, actions and ideas that shape and activate it.

The VanDusen Botanical Garden Visitor Centre creates a harmonious balance between architecture and landscape—from a visual and ecological perspective. Inspired by the organic forms and natural systems of a native orchid, the building is organized into undulating green roof ‘petals’ that float above curving rammed earth and concrete walls. Designed to exceed LEED Platinum status, the Visitor Centre is pursuing the Living Building Challenge. The facility uses on-site, renewable sources to achieve net-zero energy on an annual basis; sequesters enough carbon to achieve carbon neutrality; uses filtered rainwater for the building’s greywater requirements; and treats 100% of blackwater in an on-site bioreactor—the first of its kind in Vancouver.