1315 Peachtree Street Site Design

Atlanta, Georgia

Project Info
1315 Peachtree Street Site Design
Atlanta, Georgia

Essentially “upcycling” an outdated office building on Atlanta’s signature boulevard, the dramatic transformation of 1315 Peachtree Street showcases elegant stormwater solutions and innovative use of materials. Where there once stood a parking deck, a new civic plaza creates an open-air living room and reconnects the building to the street. Certified LEED® Platinum with the highest score in the Northern Hemisphere, this project is a living model for small urban sites with big goals for sustainability.

Perkins+Will’s new Atlanta office presented the opportunity to transform an existing building in the heart of Midtown by both reusing the building’s worthy assets and correcting its signature faults. Recently certified LEED Platinum with the highest score ever recorded in the Northern Hemisphere, the success of the project suggests that reuse and renovation can be central to the concept of sustainability. While earning accolades for excellence in building design, one of the project’s most profound features is its renewed connection to the street.

The entrance to the original 1980s building featured a circular driveway connecting to a street-level parking bay — a car-centric orientation more typical of suburban office parks. The site redesign encloses and repurposes that parking level as a spectacular new 10,000 square foot space for the Museum of Design Atlanta and replaces the driveway with a new civic plaza. This outdoor space invites the public to occupy a comfortable, tree-shaded plaza and provides access to the Museum, Library, and Perkins+Will’s new office. Additional gathering space is provided on the fifth floor roof terrace, where healing herb gardens set the stage for city views.

News + Media

Type