American Society of Interior Designers Headquarters

Washington, DC

Project Info
American Society of Interior Designers Headquarters
Washington, DC
Completion Date: 2016
Square Footage: 7,250
LEED-CI Platinum
WELL Building Standard

The American Society of Interior Designers (ASID) had the goal of creating the "Workplace of the Future" for their new headquarters space. The invigorating project achieved double Platinum Certification under both LEED-CI and the WELL Building Standard--a feat that has not been accomplished by any other project to date. The new ASID headquarters is intended to be a living laboratory where collaboration, flexibility, sustainability, and occupant well-being are primary design drivers.

ASID's new headquarters serves as a model for the design industry. The new office can accommodate up to 40 employees, allowing them to experience a high-performing, healthy, and flexible work space. The space is located in an 8,364 RSF tenant space in a recently constructed LEED-CS certified office building in the heart of Washington, DC. Employees have no assigned seats, but rather select from a variety of workplace environments based on what supports their specific tasks each day. Spaces range from highly collaborative teaming environments, to more private, heads-down focus environments. Employees are able to reserve spaces for a few hours, or a whole day, through a room reservation system, integrated into the tenant's software.

The WELL Building Standard drove the design of several innovative systems in the new space. The new office includes a circadian lighting system, designed to mimic the daily color temperature cycle of natural daylight, in order to maximize health benefits of exposure to natural light for occupants. Combined with fully automated shades that will raise and lower in response to the location of the sun and current weather conditions, the system will offer a sophisticated lighting strategy that eliminates eye strain and other negative ergonomic impacts from glare. Biophilic design strategies were also strategically employed throughout the space to reduce stress and trigger levels of cognitive and emotional performance in occupants. Natural materials, dynamic architectural forms, patterning that evokes natural sequences, and spatial configurations to inspire feelings of mystery and refuge were all employed to resonate with occupants on a subconscious level and to improve their experience in the space.

In support of utilizing the office as a living laboratory, a variety of sensors and software applications are integrated into the space, enabling ASID to display real-time metrics on a variety of environmental attributes about the space, as well as data on occupants behavior. A digital dashboard in the space displays data on electrical load consumption, air quality (temperature, humidity, CO2, and particle count), sound levels, and results of quarterly water testing. ASID will also have access to space utilization patterns through the room reservation software to study how occupants are interacting with the office.

As part of the pre- and post-occupancy evaluations, ASID staff have been wearing social sensing monitors to measure speech patterns and body movement when interacting with each other, and how interactions may change as a result of the new office design.

News + Media