Baylor Charles A. Sammons Cancer Center

Baylor University Medical Center

Dallas, Texas

Project Info
Baylor Charles A. Sammons Cancer Center
Dallas, Texas
Completion Date: 2011
Square Footage: 500,000 New, 250,000 Renovated
LEED CS Gold
Awards:
Winner, International Health Project Category, 2013
International Academy for Design & Health

Healthcare Award of Merit, 2011
ENR Texas & Louisiana

Symposium Distinction Awards, User-Centered Award 2011
Healthcare Facilities Symposium

Healthcare Design Excellence Award, 2011
IIDA Texas Oklahoma Chapter

Established in 1903 as a 25-bed hospital, Baylor University Medical Center is a nationally recognized hospital ranked in the top 50 of U.S. News & World Report's "America's Best Hospitals." Perkins+Will designed and planned the new Outpatient Cancer Center, as well as the renovation and integration of the existing cancer center which opened in 1976.

Over the years, campus expansion occurred without a master plan leaving the 100-plus-year-old facility disjointed and fragmented. In conjunction with the modernization of this historical and densely populated section of Dallas which includes a new rail stop and extension of a main thoroughfare, a new focal entry has been envisioned to unify the sprawling urban hospital campus. The south entry will become the centerpiece announcing arrival to the overall campus.

The integration of the two existing 250,000 SF inpatient care buildings with a new 500,000 SF state-of-the-art outpatient cancer center was accomplished by designing a circular connecting walkway linking the atriums of both Inpatient and Outpatient centers. The circular walkway celebrates a new motor plaza and addresses urban planning issues of entry, arrival and access. With the LEED Gold building emphasizing architecture complimentary to the existing campus, a new standard for environmental and aesthetic design for Baylor University Medical Center has been set.

An environment uniting patient care services into a cohesive and collaborative environment was fashioned that is in itself part of the healing process. By incorporating healing environment and sustainable design principles, the patient environment was enhanced. Thorough knowledge of patient processing procedures created a fresh model improving the throughput and patient experience. By designing the Cancer Center with a consolidation of services, operational efficiencies will be significantly improved and the cost of per patient care will be lowered. By standardizing treatment spaces and creating universal procedure areas, the Cancer Center will be prepared for patient care transformation throughout the 21st century.

The outpatient building will primarily function as a MOB, and will be constructed for institutional occupancy to allow for the greatest future flexibility. The outpatient facility will directly connect into the Worth-Collins Towers of BUMC, which will become the inpatient cancer center for the campus. A new 5,200 square foot pedestrian bridge will join the buildings and will also tie into a new parking garage.

In addition to the new parking garage, two lower levels of parking are below the new outpatient building. The primary access point for both patients and visitors will be the second floor bridge as the Main Lobby is located on the second floor.

Services within the building include radiation and medical oncology, pharmacy, laboratory, full service dining, radiology, retail services, and physician office space. The top floor of the building will be a 14,000 square foot conference center with 200-person auditorium to serve both the Cancer Center and the entire hospital campus.

News + Media