Brentwood Skytrain Station

Rapid Transit Project Office

Burnaby, British Columbia, Canada

Project Info
Brentwood Skytrain Station
Burnaby, British Columbia, Canada
Completion Date: 2002
Square Footage: 22,000

We were selected to design two skytrain stations for the Millennium Line of the Rapid Transit Project in the Greater Vancouver area. Both stations are designed to maximize safety, security and comfort for transit users. Essential elements are open, clear spaces, the use of glass for visibility and the provision of generous canopies for rain and wind protection. The intention is to encourage use of the transit system through accessibility and safety. Both stations incorporate a high-tech aesthetic with user-friendly warmth.

The Brentwood Station is the flagship location in the new ALRT line adjacent to Brentwood Town Centre, and a major transfer point to an existing bus loop at Brentwood Mall. Its prominent location over the Lougheed Highway provided an opportunity to create a landmark above the road.

The design of the main station structure incorporates a sleek and dynamic enclosure for the station platform. As part of the long-term redevelopment, there is a major pedestrian bridge crossing the Lougheed Highway. The station platform straddles this bridge. The enclosure consists of overlapping glass panels providing protection from the weather and offers good visibility and a safe environment for skytrain patrons. This extensive use of glazing makes the station transparent by day and glowing by night. Structural components of this station are a combination of wood and steel. They have been custom designed to provide the elegant curved shape, yet efficient and cost effective to build.