University of Calgary, Energy. Environment. Experiential Learning

Calgary, Alberta, Canada

Project Info
University of Calgary, Energy. Environment. Experiential Learning
Calgary, Alberta, Canada
Completion Date: 2011
Square Footage: 264,050
LEED-NC Platinum Certified

Awards:
Honor Award, Excellence in Architecture for a New Building, 2012
AIA/SCUP

Civic Design Project Award, 2013
The City of Calgary Mayors Urban Design Awards

Special Jury Award for Animating the Program, 2013
Architectural Institute of British Columbia

Award of Excellence - Building Engineering Category, 2012
Consulting Engineers of Alberta

Located at the University of Calgary, Energy, Environment, Experiential Learning (EEEL) is a 5-story, undergraduate teaching facility that allows students to learn in an experiential and hands-on environment. Imagined as a building that “connects the dots,” EEEL is sited on the northern edge of the campus and links together a series of otherwise disconnected buildings.

EEEL contains approximately 118,400 square feet (11,000 square meters) of teaching laboratories and 26,910 square feet (2,500 square meters) of classroom and seminar space. Area is also provided for up to 32,290 square feet (3,000 square meters) of future research labs. The structural module and arrangement of the building systems allow the university long-term flexibility to convert spaces efficiently from one use to another.

The building is formally organized around the concept of “science and engineering on display,” as all undergraduate classrooms and labs are fully glazed to the spaces beyond, allowing the transmission of daylight deep into the building and discovery of what was happening within these spaces to passersby. From the promenade, everything that is happening in the building is on display. Whether in permanent cabinets, hung from the walls or ceilings, or presented on interactive monitors, displays illustrate the work being done or research being carried out within, effectively turning the labs and classrooms inside out. Taking the form of a large top-lit multi-purpose atrium, the promenade functions as the primary means of vertical circulation in the building combined with a large seating area. Its uses are diverse: interactive display, social interaction, interdisciplinary collaboration, off-hours movie theatre, and informal lecture hall.

News + Media