Gateway Community College, New Haven Campus

New Haven, Connecticut

Project Info
Gateway Community College, New Haven Campus
New Haven, Connecticut
Completion: 2012
Square Footage: 367,000
LEED Gold Certified

CT Green Building Council 2013 Green Building Award of Merit

Gateway’s new consolidated campus occupies two adjacent blocks in the southwest precinct of New Haven. It defines a new identity for both the college and the city at one of the city's most prominent entries and plays a central role in the educational, economic, and workforce development initiatives of the region.

The College's new home engages the community, projects a strong institutional identity, and provides an inviting, secure campus environment for its diverse student body. A linear atrium unifies the College. Its interior multi-level street brings daylight to the middle of the building and provides clear, intuitive access to all of the major spaces. Configured as a series of terraces, the atrium also is the primary gathering place for students and a connector between academic spaces and faculty offices.

Program elements include teaching and administrative space for general education, allied health, culinary arts, and early childhood development, a multi-story media center, cafeteria, bookstore, and small business center, as well as community spaces including an art gallery and meeting rooms. Numerous sustainable strategies and technologies include: solar hot water, ice storage, a photovoltaic “trellis”, and green roof systems.

In 2012 Gateway Community College (GCC) relocated to its new Downtown Consolidated Campus. The move provided an entirely new community college campus and serves as an excellent example of how thoughtful architecture can create a state-of-the-art educational environment, while contributing to significant urban revitalization. The new GCC campus, which serves 11,000 students, consists of a single building that occupies two city blocks. The blocks are linked by a multi-story linear atrium that bridges over the street and features an urban-scale LED light art installation throughout its volume. The campus is designed to engage the city as much as possible. The building’s street level is occupied by more ‘public’ elements of the program – cafeteria, bookstore, culinary arts program, art exhibition space, and public health center – which are put on display through ‘storefront’ windows and branded graphics. The College operates an Early Learning Center, the Hill Health Center, that runs a daycare program open to the public.

As the largest one-time funded state project in Connecticut history and the first state-funded LEED NC Gold project, the building transforms what was a neglected part of New Haven into a new campus environment that is truly sustainable in environmental, social, and economic terms. The introduction of GCC students, faculty, staff, and visitors into this part of the city has had a tremendous economic impact on the surrounding community.

News + Media