Georgia Institute of Technology, Hinman Courtyard

Atlanta, Georgia

Project Info
Georgia Institute of Technology, Hinman Courtyard
Atlanta, Georgia
Completion: 2013
Size: 8100 SF

Programmed as both a public campus plaza and an extended studio space for Georgia Tech’s School of Architecture, the Hinman Courtyard is made up of a series of adaptable features which provide students and faculty with a variety of outdoor spaces. A flexible amphitheater, composed of modular wooden platforms, provides a variety of seating options on demand. These platforms form an interesting, sculptural feature while maintaining a simple, efficient construction process. Nearby, a grove of elm trees provides a shady space for coffee, lunch, or quiet study times.

The entire courtyard is designed for the modern student, with functional workspace, varied seating options, and abundant resources for electronic devices. An open plaza, located directly adjacent to the interior studio, offers a place for architecture students to experiment with installations and large scale models. Embedded tie-down points and connections are integrated into the paving, creating a workable, flexible space for students. As a true extension of the studio inside, a large worktable is incorporated into the courtyard, which can be used for presentations, collaboration, or simply a welcome change of scenery.

The courtyard is also a precedent for making design decisions informed by existing successes. As the Hinman Building has been overwhelmingly popular with students and faculty, it became important to create a clear connection to the interior space. By matching materials, forms, layout, and arrangement, the two spaces become a single entity.