Hospital Universitario San Vicente de Paul

Rionegro, Medellín, Colombia

Project Info
Hospital Universitario San Vicente de Paul
Rionegro, Medellín, Colombia
Completion Date: 2011
Square Footage: 571,500
LEED NC Silver

Awards:
Longlist, Healthcare Award, 2012
World Architecture News Award

Honorable Mention, Healthcare, Best Interiors, 2012
IIDA Latin America

Design Excellence in Healthcare Design, 2012
SANDI Award, IIDA South Florida Chapter

Longlist, Interior Design Award, 2011
World Architecture News Award

Design Excellence, Commissioned Project, 2011
SANDI Award, IIDA South Florida Chapter

Hospital Universitario San Vicente de Paul has been servicing patients for more than 95 years and is the oldest and largest hospital in Medellin, Colombia. The new facility, which is the first LEED certified hospital in the country, is located in Rionegro, Colombia. The facility focuses on specialized units that cater to a wide range of services from intensive care hospitalization to rehabilitation.

The client’s objective was to program and plan a new facility with the latest technological advances based on US hospital processes and LEED certification, while providing interior spaces that would inspire healing and well-being. Largely inspired by the needs of the community, the facility design addresses the needs of the medical profession; provides patients, family members and staff with a sense of security; and reflects the culture and history of the original 95-year-old main hospital in Medellin.

We gave special attention to the hospital environment and patient healing. All patient rooms are designed to be single-handed with patient safety in mind and a family area is part of each ICU recovery room to promote family support. The facility design is user-friendly for patients and family but also efficient for staff. Intuitive wayfinding is included throughout the facility, both on the exterior and interior. The three clinic buildings are each designed with a unique accent color that visually and clearly identify the buildings from the parking and vehicle drop-off area. The wayfinding element continues inside, defining the location of information desks, nurse’s stations and entrance to exam rooms; allowing patients and family to easily identify each clinic with its associated color, even from the adjacent street.

The main public lobby—a highly visible, three-story circular node with an integrated rooftop helipad—connects all functions of the hospital, and features interactive computer terminals, where the public can research and find information on healthcare issues, sustainability and the hospital’s history. The space also displays and honors the history of the main hospital with local artwork and informative plaques.

The hospital’s commitment to sustainability is inherent through the use of the local materials and building details common to the region, including local brick, terrazzo and marble fabricated within the country, and wood veneer from nearby forests. Additional green initiatives are woven into the planning of the building, such as courtyards between departments providing daylight into the center of the building. A green roof was designed over the main chassis of the hospital which not only provides an outdoor rehab area for physical therapy but also includes healing gardens where family and patients can visit. The project’s environment-friendly, low-energy features also include the use of solar collectors for domestic water heating, natural ventilation for over 80% of the spaces and permeable paving.

The modern, agile, and efficient facility; which includes 260 patient rooms, oncology, imaging, intensive care, emergency care, a women’s clinic, outpatient day hospital, cafeteria, clinics for rehab, cancer, digestive, plastic surgery, administrative support services and an on-site cathedral; will successfully meet the needs of patients, families and visitors, today and tomorrow.

News + Media