Perkins+Will Vancouver Office

Perkins+Will

Vancouver, British Columbia, Canada

Project Info
Perkins+Will Vancouver Office
Vancouver, British Columbia, Canada
Year Completed: 2001
Square Footage: 23,400
LEED Existing Buildings: Operations and Maintenance 2009 Platinum Certified

This 1951 warehouse was renovated in 2000 to become the Perkins+Will Vancouver office and a potent symbol of its values of sustainability, collaboration and design. As well as providing space for the growing firm, the existing building, with its high ceilings, exposed concrete mass, and open floor plan, had the potential to be developed into a highly efficient flexible building. Two large openings were cut out of the floor slabs to create atriums at the front and centre of the building, providing a stack effect to facilitate natural ventilation.

The office is organized around the central atrium, sized for optimum levels of ventilation and daylighting, providing visual connections among three levels of workstations and creating a sense of community and common purpose. A circulation spine runs the length of the office on each level, separating the service zone from the main work area. Workstations are organized to optimize flexibility in team sizes and to maximize daylight and ventilation at each station. The custom workstations are comprised of a system of easily reconfigurable components.

Recycling an existing building was central to our mission to create a green office which is an inspiring workplace. The building is naturally ventilated; automatically controlled operable windows and a greenhouse skylight contribute to the project operating at 40% of ASHRAE 90.1 1999. Two heat recovery units recover latent heat from computers, lights, and occupants and supply the building with warm air, while occupancy sensors control artificial lighting used in meeting and workshop areas.

The office achieved LEED Existing Buildings: Operations and Maintenance 2009 Platinum Certification in September 2014.