Perkins+Will Minneapolis Office

IDS Center, Minneapolis, Minnesota

Project Info
Perkins+Will Minneapolis Office
IDS Center, Minneapolis, Minnesota
Completion Date: February 2016
Square Footage: 11,500

Located in the iconic IDS Center, the new Minneapolis office of Perkins+Will was a collective effort by our Urban Design, Landscape Design, Interior Design, Workplace Strategies and Architecture studios. The team saw the relocation as an opportunity to craft a playful work-in-progress—a constantly evolving space for sharing work and testing new ideas.

Challenging conventional workplace models, we set out to do less—fewer walls and fixed furniture, simpler materials, less energy use, no assigned seating—to in turn offer more opportunity for choice, creativity, and collaboration. The new studio occupies 50% less area than our previous office, yet with continuous floor-to-ceiling windows, enjoys 400% increased access to natural light and views. Flexible and fluid to meet changing needs and ideas, it offers 190 movable seating options for 60 employees along with guests. With this free-address model, people can choose where to work on any given day.

Material health was a focus to maximize employee wellness and minimize our impact on the planet. A significant component of our pursuit of LEED-CI Platinum and Living Building Challenge Petal Certification was reuse: A majority of the plywood millwork used throughout the space was sourced from a rapidly renewable resource – Aspen, and we worked with the manufacturer to make it without an extra veneer layer to improve its effect on our indoor air quality. Much of our furniture has been repurposed from our former space. Scraps from chopped-down workstations and unused return tables were upcycled to create our café harvest table.

Nearly every vertical surface has multiple functions, accommodating pin-up, whiteboards, or open storage. A nearly 200-foot gallery wall unifies the space while housing materials, phone booths, print rooms, and curated work. Conveying the sense that “design happens here,” a variety of glazed project rooms expose showcase process and collaboration to the office community and guests.

News + Media