Polytechnic Heights Neighborhood Police + Traffic Center

Fort Worth, Texas

Project Info
Polytechnic Heights Neighborhood Police + Traffic Center
Fort Worth, Texas
Completion Date: 2011
Square Footage: 30,100 SF
LEED: Gold Certified
Awards:
AIA/AAJ Justice Facilities Review Award of Excellence Citation, 2012
AIA, Orange County Chapter Citation Award, 2011
AIA’s Academy of Architecture for Justice Merit Award, 2008
AIA, San Fernando Valley Chapter Design Award, 2008

Perkins+Will was selected to design a new Police and Traffic Facility for the Polytechnic Heights Neighborhood of Fort Worth, Texas. The facility is approximately 30,000 square feet and is located on the site of the existing police station. Perkins+Will was responsible for the Programming and Needs Assessment to determine the optimal organizational structure and current and future space needs for the new facility. During programming, a plan was developed to allow for constructing the new facility while ensuring that the existing station remains operational. A goal for the new station was to help revitalize an aged neighborhood on the city’s southeast side. The bold new design solution overcomes tight site constraints with a three story arrangement that takes advantage of ten feet of grade change. Motorcycle storage and staging is located on the lowest level with direct access to grade. The main entry for the facility occurs at level on in a two-story glass atrium that will serve as a “beacon of safety” for the community at all hours of the day. Other functions on level one include administration and operations for patrol, traffic, and reserve divisions. A large community meeting room, community outreach offices, and locker and fitness rooms take advantage of views on the second level.