Presidio Landmark

Forest City Residential West

San Francisco, California

Project Info
Presidio Landmark
San Francisco, California
Completion: 2010
Square Footage: 220,000
LEED NC 2.2 Gold

Awards:
California Preservation Foundation, Preservation Design Award, 2011
AIA San Francisco, 2011 Honor Award, Historic Preservation and Innovation in Rehabilitation

We worked with Forest City on the adaptive reuse of this historic hospital complex into 154 apartments and supportive amenity spaces. The centerpiece of this historic tax credit project is the rehabilitation and conversion of the main Colonial Revival brick and stone hospital building. Non-compatible additions were removed and the historic wood windows and brick and stone facades refurbished. All new MEP systems and a new narrow concrete shear walls seismic resistance system were introduced. A 3-story addition has been added at the rear of the building.

Utilizing the building’s narrow wings to their best advantage, the new apartments are oriented to maximize their window exposure, resulting in dramatic ocean and city views. Newly landscaped courtyards are complemented by natural habitat restoration and the addition of new hiking and biking trails, making the project an integral part of the National Park. Natural ventilation, radiant heating and on-site treatment of stormwater are some of the many sustainable components of the project.

News + Media