Ras Abu Abboud - Municipality of Doha

State of Qatar, Private Engineer Office

Doha, Qatar

Project Info
Ras Abu Abboud - Municipality of Doha
Doha, Qatar
Completion Date: Ongoing
Square Footage: 1,800,400 SF

Where the desert meets the sea, the wind and sun engage, in a subtle dance of waves, where the sky and earth complete...
The natural curves of the coastline and landscape of Doha allow for this unique resort to emerge creating indoor and outdoor environments that celebrate the diverse natural ecosystems of the region.
A sculptural concrete structure with green roofs and shading canopies will enclose and veil the various program components, allowing an intimate experience with the sea, landscape and city.
The project is composed of a four level podium with indoor and outdoor amenities and guest suites below a six level guestroom tower. The podium and tower are situated between the main lobby arrival floor with panoramic views to the city and sea. The guest reception level is complimented with restaurants, lounges and retail, providing an open, welcoming arrival experience for resort guests as well as the public.
Fundamental to the project’s concept is creating a harmonious dialogue between interior and exterior / human and nature. Green roofs and mashrabiya veil canopies optimize exterior environments and create gardens, nature walks and ecosystems that can be enjoyed during the cooler months, as well as interior gardens that can be experienced year-round. The project will create a large retention wetland that will manage storm water as well as act as relief valve for all the captured and treated greywater that the resort will produce. This water and nature conservation and restoration strategy will help “green the desert” using the plentiful natural resources as well as scarce resources thoughtfully to create new environments that are more hospitable for the development of the site and surrounding landscape. The wetland will help restore the natural habitat for local fauna and help bring increased biodiversity to the site.
A monumental atrium “Oxygen Garden” will create an interior, natural environment bringing the richness of the site and context into the interior. This space will host flora from all over the world creating a vertical botanical garden and ecosystem that all guests will experience upon arrival and as they travel to their guest rooms, the spa, restaurants, retail and the convention center.
The interior / exterior dialogue is further enhanced with an underwater aquarium at the terminus of a public boardwalk and marina allowing resort guests and tourists to view coral reefs that will be restored, creating a rich marine habitat at the site.
The project showcases the world of vaults and filtered light, textures and beauty of Islamic architecture, embracing the monumental and spiritual qualities of traditional regional architecture. Vaulted roofs, symbolic of ocean waves meeting dunes, are reminiscent of sails, Bedouin tents, veils. These structures emerge from the landscape, as the desert and sea embrace.