University of the Arts, New Campus Facility

King Cross Central, London

Project Info
University of the Arts, New Campus Facility
King Cross Central, London
Completion Date: 2011
Square Footage: 280,000

Awards:
RIBA Award, 2012

AJ100 Building of the Year Award, 2012

Regeneration, 2012
RICS

Public Building Project of the Year, 2012
The Building Awards

Award for Design Excellence, 2012
AIA UK

Mayor’s Award for Planning Excellence, 2012

Education Award, 2012
World Architecture News

Education, Shortlisted, 2012
AIT Award

Best Education Development, 2012
LABC London Building Excellence Awards

We designed a new campus facility for the University of the Arts London at Central Saint Martins close to King’s Cross station within an existing 400,000-square-foot building. The 22-week fit-out project transformed the Granary Complex, which was originally built as part of a group of Victorian buildings in the Eastern Goods Yard. The long-term project focus was to improve UAL estate facilities by combining various sites into one flexible, purpose-built facility within a campus based environment.

We were appointed by Overbury to create designs for the college to include a theatre, education studios, teaching spaces, performance studios, a library, production workshops, as well as a refectory, café, and administration office. The college facilities are arranged around a 4-storey internal street that runs along the entire north-south central axis of the building. This space is flooded with natural light and functions as circulation space, work space, and an exhibition area. The fit-out was designed to complement the aesthetics of the original Victorian industrial architecture, juxtaposed with modern additions by the base build architect. All spaces are highly tailored around the students and the diverse activities they undertake in being taught, experimenting with concepts, learning production techniques, and the exhibition or display of final artwork or performances. Careful attention was paid to maximise the opportunities for students to create their own work and/or display areas not impeded by architectural, structural, or mechanical and electrical systems.