Wentworth Institute of Technology, Schumann Library + Learning Commons

Boston, Massachusetts

Project Info
Wentworth Institute of Technology, Schumann Library + Learning Commons
Boston, Massachusetts
Completion: 2016
Square Footage: 27,800

The role of libraries has changed since Wentworth's original library opened in 1967. The library has transitioned from a purely quiet zone to a learning commons that provides teaching and training to both students and faculty. Information access is now only partly in print form; future collections are quickly being cataloged and accessed online. A reduction in print collections coupled with new high-density storage provides more space in the library for a smart redistribution of space utilization. The current mostly open library space has new definition that includes a learning commons, a reading room, a tech sandbox, and a café. Previous large group study rooms have been replaced with eight small group study rooms, indicative of today’s pedagogy. Individual staff office space has shifted to an open workplace environment.

The two levels of the library have tight waffle slab floor heights of 9’-1”. In addition to renovating these library spaces, the project included a full window replacement of all original openings and a full mechanical upgrade.

News + Media