OFFICE NEWS

Three DC-Led Projects Achieve Rare LEED Platinum Status

Three projects designed by Perkins+Will recently achieved Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Platinum, the highest certification level possible through the U.S. Green Building Council (USGBC). Though the projects vary drastically in type and scale, the commitment to creating sustainable buildings is the same.

“This achievement is a comment on the enhanced dedication to sustainability by our owners as well as our project teams,” said Jon Penndorf, Senior Project Manager for the DC office.

The projects range from a new science lab to an interior design renovation for a leading consulting office. The three projects are:

Bowie State University
Center for Natural Sciences,
Mathematics, and Nursing (CNSMN)

The 150,000 square foot CNSMN includes multidisciplinary undergraduate teaching laboratories, research laboratories, and active learning classrooms for math, engineering, nursing, biology, chemistry, physical sciences and blended disciplines, reinforcing the University of Maryland’s emphasis on STEM and health sciences workforce development. The biggest sustainable design factor includes use of dynamic glass. This electrochromic exterior glazing reduces the building’s reliance on overhead lighting and helps dramatically reduce energy demand in the building which will significantly lower heating and cooling costs over time.

“Since the start of the project, Bowie State University recognized the importance of creating a highly sustainable project and stayed committed working with the design team to meet this goal,” said Renee Rodriguez, Senior Project Architect. Other sustainable aspects include chilled beam heating and cooling systems that separate the fresh air ventilation needs from the thermal load, on demand ventilation in the laboratories, and LED light fixtures throughout the building.

Cadmus
Arlington, VA Office

Cadmus is a technical consulting firm that specializes in environment-related issues, resilience, security, and transportation in the US and in emerging and transitioning countries. This is the third project Perkins+Will has designed for Cadmus, including their Bethesda and Ballston locations. Their new office space in Arlington embodies a more mature brand image while presenting a sense of fun and community. The new facility consists of office space, board room, teleconference-enabled meeting rooms, and a large, flexible café. Overall excellence in sustainability is due to the selection of healthy and nontoxic products and materials, the use of FSC-certified wood, and the integration of high efficiency lighting and HVAC systems.

Additionally, glass office fronts provide natural light and a connection with the exterior, and low workstation panels provide for an open and airy feel to the spaces.

“Cadmus, with their expertise in sustainability and resilience consulting, were a perfect fit with Perkins+Will. Together, we were able to create a high performance workplace that reflects the Cadmus brand and aspirations,” said Project Manager David Kay.

“…we can’t thank you enough. I would sincerely enjoy collaborating again if the opportunity comes about.” – Sara Greenwood, Associate, Cadmus Group.

Cornerstone Research
Washington, DC Office

Cornerstone Research, a leading provider of economic and financial consulting and expert testimony, engaged Perkins+Will to lead their national design and branding development.

Rejecting the existing space’s paradigm of fully enclosed perimeter offices with no opportunity for employee collaboration, Perkins+Will designed the new Washington D.C. office to respond to Cornerstone’s project goals of creating a professional, collaborative and energetic office while exceeding the company’s sustainability mission.

“The new office design is distinguished by long sight lines and abundant daylight. It’s a major shift towards a healthy environment for their team,” said Michelle Manuel, Senior Interior Designer and Project Manager. The workspaces are designed with lower workstation panels, thoughtful office furniture layout, and glass partition office fronts giving more than 90% of employees access to views outside from their workspace. The project also achieved credits for both water use and lighting power reduction, exceeding the Perkins+Will commitment to the AIA 2030 challenge.

An emphasis on employee-focused engagement was realized through a centrally located café that is sized to accommodate the entire staff and serves as the hub of the office. A large client focused reception and conference center doubles as a location to host events.

“This project is an example of using materials and spatial relationships to balance our client’s needs for privacy and acoustics, while providing a space to achieve their sustainability goals,” said Brittany McNairy, project designer.

For more information, please contact: Heather Nixon, Marketing Manager, 202.624.8345, heather.nixon@perkinswill.com