Cherry Hospital

Goldsboro, North Carolina
All-in-One Healthcare Facility

Cherry Hospital is a new facility for patients requiring mental health treatment in the eastern portion of North Carolina. The new hospital replaces an existing campus of buildings that had become obsolete and could not be adapted to meet current codes and the needs of the Department of Health and Human Services.

The new facility provides 312 beds for long-term, acute, adolescent, geriatric, and medical patients. The 3-story building brings all of the hospital functions under one roof, replacing the previous campus of unconnected buildings.

What makes it cool?
A variety of indoor and outdoor environments create a space that encourages patient rehabilitation and wellbeing.
Convenient access to secure outdoor courtyards provides patients with views to the landscape beyond while maintaining patient privacy. This approach provides for a change in environment that has been shown to be helpful for patients’ rehabilitation as they prepare, in most cases, to return to their communities after treatment.
A "Main Street" community feeling

Mental health services are provided through a treatment mall, organized along a 760-foot long “Main Street” that stitches the various programmatic components together with outdoor courtyards so the hospital functions much like the small towns found in eastern North Carolina.

The Treatment Mall provides patients with access to classrooms, dining, and recreational facilities as well as a library, barber/beauty shop, music room, and meditation room. The facility also includes a clinic, pharmacy, administration offices, engineering facilities, and other requirements for a free-standing, state-of-the-art psychiatric hospital.
Reflecting Local Community

Building wings for diagnostics, treatment, and administration are to one side of the “street,” while patient residences and recreational programs are connected to the other side. The “Main Street” is located on the second floor, minimizing the vertical travel for patients who relocate from their residential unit to the Treatment Mall during the day for training and therapy.

The 170-acre building site is located approximately one mile from the existing campus and in a field currently used for agricultural research. The design of the hospital has been developed to reflect the scale and pattern of the farm structures in the nearby community.

Project Team

People
Sean Murphy
People
Kenneth Luker
People
Derek Jones