Angus Glen Community Centre and Library

Town of Markham, Ontario

Project Info
Angus Glen Community Centre and Library
Town of Markham, Ontario
Completion Date: 2004
Square Footage: 150,000

Awards:
Silver Award for Architecture - Commercial Category, 2005
National Post Design Exchange

Good Design is Good Business, 2006
Ontario Association of Architects

Large Institution, 2006
Canadian Wood Council, Wood WORKS! Award, Wood Design

Sports and Recreation Facility, Facility of Merit Award - Outstanding, 2006
Athletic Business Award

Angus Glen Community Centre and Library is situated on a 12-hectare, gently sloping site overlooking the Angus Glen Golf Course in Markham, Ontario.

The major elements of the program include a twin-pad arena, gymnasium, pool, related change rooms and service spaces, multipurpose rooms, senior and youth areas, a district library as well as ancillary retail, food and beverage outlets. The building layout connects at several locations on three levels to outdoor passive and competitive activities.

The building is designed to harmonize with the strong natural landscape incorporating natural materials such as zinc cladding, Wiarton limestone, clay brick and Douglas Fir heavy timber and glulam. The massing of the building similarly uses the topography of the site to partially bury the large bulky volumes of the arena while showcasing the more animated volumes such as the pool and library. Large, sweeping roofs above the pool and arena create a strong design theme, replicating the undulations of the site.