Clark University, Bickman Fitness Center Expansion

Worcester, Massachusetts

Project Info
Clark University, Bickman Fitness Center Expansion
Worcester, Massachusetts
Completion Date: 2013
Square Footage: 7,500

The expansion of the Bickman Fitness Center is a carefully scaled addition to the campus core at Clark University. The expansion creates an important campus edge to a series of rambling green spaces, connecting the pedestrian paths between residence halls and academic buildings. The rotated plan directly relates to Jonas Clark Hall, a campus landmark, and subtly positions the green space on an axis with the campus origins. The orientation of the expansion also creates a new threshold to the southwest edge of campus.

The project provides space for an expanded cardio fitness program, with both space for equipment and space for multipurpose events. The amount of equipment will more than double the current inventory, and the multipurpose room can be used for yoga, pilates, or other fitness programs, or for an expanded equipment area.

The original Bickman Center was designed by Perkins+Will in 1995 as an addition to the Activities Center Building. Designed in the shadow of Goddard Library, the original building has an understated simplicity. As the expansion moves away from the Library, its architectural form becomes slightly more expressive, while maintaining the simplicity of the original building.