Confidential Biotech Client

Technical Development Laboratory and Offices

Cambridge, Massachusetts

Project Info
Confidential Biotech Client
Cambridge, Massachusetts
Completion Date: 2011
Square Footage: 14,000

Perkins+Will was retained to develop an industry-leading laboratory that promotes collaboration and advancements in science for a global biotechnology corporation.  The design team was charged with creating a compelling space that would attract and retain employees while introducing lean lab strategies to improve lab processes, supply flow and delivery storage, and eliminate waste.

The architect team conducted an interactive value-stream analysis to optimize work flow, adjacencies, and efficiency, which aided in building consensus among the scientists and management about the new collaborative design concepts being introduced.  Offices and labs were located adjacent to each other, reducing travel time and increasing communication, separated by glazed partition walls to increase visibility among teams and enhance the transmission of natural light throughout the spaces.

Modular and moveable lab benches and work stations with a managed utility distribution strategy were utilized throughout the space, promoting optimal configuration and flexibility within labs.  Meeting spaces and furnishings for collaboration, such as white boards, flip charts, and monitors, were introduced directly inside lab spaces  multiplying opportunities for interaction and innovation.