Mohawk College, David Braley Athletic + Recreation Centre

Hamilton, Ontario

Project Info
Mohawk College, David Braley Athletic + Recreation Centre
Hamilton, Ontario
Completion Date: 2013
Square Footage: 79,500
2014, Athletic Business Facility of Merit Award

The Mohawk Recreation Centre is designed as part of an extensive master plan and renewal effort by the college for their growing athletics and recreation programs.

The 76,500 square foot (7,390 square meter) building faces a newly defined outdoor plaza and is distinguished along this edge by a dramatic floor-to-ceiling glass wall extending around the upper-level fitness center and across an integrated bridge connected to the student life building. Fritted with a bold graphic pattern, this element acts as a giant banner wall and serves an important function in the solar shading of the building.

The project employs significant water, energy, and resource conservation measures. The facility is connected to a central energy plant with future co-gen and biomass capabilities offering enhanced performance levels and establishing a new benchmark for environmental sustainability for the college.

One of the key mandates of this design was to create a more inclusive environment that embraces a wider spectrum of programs and users. This need is addressed in the layout of gym, change rooms, and fitness center. The triple gym serves both varsity and student use. The change rooms suites can be subdivided to suit home and visitor athletes on game day as well as daily recreational use.

The fitness center offers flexible studio spaces within its largely open equipment areas. Designed with floor-to-ceiling glass walls with integrated motorized blinds, these spaces enable privacy when needed, such as for women’s-only fitness programs and more sensitive cultural groups.