M.C. Dean

Workplace Strategy + New Headquarters

McLean, Virginia

Project Info
M.C. Dean
McLean, Virginia
Completion date: 2017
Square footage: 86,000

M.C. Dean engaged Perkins+Will early in their exploration process to lead them through the development of their workplace strategy and program before they identified the location for their new corporate headquarters. The Perkins+Will team used several tools to gather information such as an all employee survey, leadership visioning session, focus group and imaging session, leadership interviews, and site tours. Perkins+Will toured buildings with the M.C. Dean team and provided test-fits and analysis for each of the considered sites.

M.C. Dean ultimately chose the location at Greensboro station because it best supported their goals for the future. After engaging in the visioning session and considering the qualities that were most important in creating an environment that would transform their culture and support their vision of the future for their company, they realized that this location provided the elements to accomplish all of their goals. The building had been fully repositioned, included a Starbucks, direct access to a metro stop, robust food service and sundries, a large building conference center, and is adjacent to the new BORO development. M.C. Dean knew that a more urban location with access to public transportation would attract the top employees who may not have been interested in commuting out to their previous suburban location in Chantilly, Virginia.

Perkins+Will partnered with M.C. Dean to design an energetic and functional office that could promote innovation, client service, and product development in an inviting, cohesive, and collaborative environment. M.C. Dean’s work is centered around electrical design-build and systems integration for complex, mission-critical organizations, so it was important for their new workplace to showcase their brand.

Another aspect of the design is a maker space floor. To further under-score their brand through materiality, the Perkins+Will team thoughtfully exposed elements such as electrical, IT, and AV, coordinating the direction and display of duct, wires and conduit which would normally
be hidden from sight. The goal was to highlight the exposed elements through the design and incorporate acoustic mitigation through the use of ceiling baffles. The new headquarters provides an effective, efficient, and flexible workplace that highlights the M.C. Dean brand, and is a place to host and tour partners and prospective clients alike.