Memphis Bioworks Foundation

Memphis, Tennessee

Project Info
Memphis Bioworks Foundation
Memphis, Tennessee
Completion Date: 2011
Square Footage: 230,000
Awards:
Turnkey Facility of the Year, 2014
ALN Magazine

The Memphis Bioworks Foundation's UT-Baptist Research Park is a four-phase, 1,000,000+ square foot research complex and vivarium on a 5-acre urban site at the center of the Memphis Medical District. We provided a master plan that engages the life of the district creating an attractive, collaborative, healthy urban environment that enriches the quality of life for both researchers and the public at large. The master plan is organized around four research buildings that achieve their optimal solar orientation and are defined by three courtyards designed to encourage collaboration between researchers, students and medical professionals. The central courtyard is an extension of a public promenade that connects directly into the University of Tennessee Health Science Center. Another key defining element of the master plan is the frontage along Dudley Street, which will be transformed into a vibrant urban connection that ties all of the Bioworks facilities together and becomes a crossroads for social interaction with open courtyards, public lobbies and street-level retail.

We also designed a 230,000 gross square foot vivarium and research laboratory facility for the UT-Baptist Research Park. The Memphis Bioworks Research Tower Phase 1 is designed as a flexible, 8-story laboratory building to accommodate a wide variety of future uses. In order to lure the bioscience industry to Memphis and accomplish the foundation's goals for new jobs, improved quality of life and an improved overall economy, the bioscience facilities will be state-of-the-art and work exceptionally for private firms in the industry.

The vivarium building is adjacent to the north and south sides of the research building and shares the same finish floor ground level elevation. Its roof is a green roof that is at grade with and completes the pedestrian promenade. This promenade divides the site and connects directly to the building lobbies on the second level of the eastern end of the research building. The research building is designed as speculative laboratory "shell space" providing flexibility for a variety of future uses.