Methodist Richardson Medical Center

Bush/Renner Campus Expansion

Richardson, Texas

Project Info
Methodist Richardson Medical Center
Richardson, Texas
Completion Date: 2014
Square Footage: 286,000

Following the 2011 acquisition of Richardson Regional by Methodist Health Systems, the newly minted Methodist Richardson Medical Center was ready to proceed with the first phase of hospital construction—and a transitional, more contemporary architectural style—on their new campus.
The design solution for the new 286,000 square foot (26,570 square meter) tower links three 25-bed nursing units, which are configured in an end-to-end arrangement. The design allows the hospital to flex the number of ICU, telemetry, and medical-surgical beds up or down based on the patient census, with each acuity becoming either an 18-bed unit or a 32-bed unit. This end-to-end nursing concept became the overarching design concept for the hospital.

The distinctive S-shaped layout both separates two new Center of Excellence entries and has several additional advantages, including maximizing space usage on the site, allowing ample natural light into patient care and lobby areas, and reducing walking distances for staff and visitors.

Creating an effective, efficient, and comfortable environment for patients and families drove the medical planning. Each patient room includes three distinct zones: a spacious family zone by the window, patient zone around the bed, and caregiver zone surrounding the patient zone.

The facility’s interior design is inspired by the healing properties of nature; however, rather than a literal nature theme (such as leaves or water), the design is based on the concept of fractals. The resulting octagonal pattern is used at several scales throughout the hospital, from signage to room dividers. The overall color palette is neutral, without a great deal of contrast, and is timeless in its application of warm grays and wood tones, subtly accented by shades of the client’s signature blue. Stone and wood elements are used throughout, with bent-plane wraps at information points and nurse stations.