Missouri State University, College of Business Student Success Center

Springfield, Missouri

Project Info
Missouri State University, College of Business Student Success Center
Springfield, Missouri
Completion Date: 2017
Square Footage: 38,000 (new) and 61,000 (renovation)

Missouri State University's College of Business is housed in Glass Hall, a four-story, 185,000-square-foot building built in 1985. The goal for the renovation of the building and its new addition was to support the vision of the College of Business to be one of the leading business schools in the Midwest. To achieve this aspiration, the College of Business determined to prioritize the success of its students by providing a building that is an open, welcoming, and comfortable “home away from home” with: space for collaboration and interaction outside the formal classroom, including spaces for both loud and quiet studying; spaces to support student success including: career advancement, placement, advising, recruitment, interviewing, and interviewing preparation, and professional development; space to host recruiting events and interaction with business; space for (25 ‐ 30) student organizations to meet and operate; as well as space that meets the day to day needs of students including access to food.

A limited site area dictated the placement of the addition at the east along a new transit/bikeway. Creation of a new front door off the mall with a four-level community gathering atrium required elevating and cantilevering three unique program volumes. The three key program components stack and connect via the interactive community gathering atrium. A grand stair acts like a visual and functional ribbon connecting the three volumes from welcoming entry to the fourth floor. The concourses perform horizontally connecting ancillary entries with the atrium.

The exterior steel cladding acts as a graphic ribbon connecting the concourses to the atrium and wrapping up the grand stairs to arrive at the boardroom. The cantilevered executive boardroom at level four gives the building an iconic presence on campus and marks the intersection of the school entry, mall, and transitway. The glass lined concourses and atrium at ground level provide transparency and connection with the mall, while organizing renovated spaces and collaborative areas both horizontally and vertically.