Sarepta Therapeutics

New Research Headquarters

Cambridge, Massachusetts

Project Info
Sarepta Therapeutics
Cambridge, Massachusetts
Completion Date: 2014
Square Footage: 42,000

Having made the decision to relocate its headquarters and research facilities from Bothel, Washington to the life science cluster in Cambridge, Massachusetts, Sarepta needed a facility that would not only respond to functional demands, but would also be a magnet to attract top talent. With that in mind, they selected Perkins+Will to design a dynamic and collaborative space in the 165 year old brick-and-beam Athenaeum Building.

While the earliest design decisions included the exposure of the masonry walls and structural beams, it was the decision to locate the science offices on a different floor from the labs that sparked the most interesting conversations about where and how collaboration takes place in today’s research environment. This two-floor functional organization addresses the reality that much of today’s research takes place not at the bench, but at the desk where data and concepts are analyzed and manipulated. Additionally, because the lab and office floors are linked by an open stair, people move around, meet in chance encounters, and have plenty of places to pause and socialize, or to collaborate in open and closed meeting rooms.

The labs themselves combine biology, chemistry and synthesis into a single large and adaptable space. A limited number of write-up desks address workplace needs, while glass and adjacent meeting rooms allow for transparency and a variety of working styles.

Implemented through a design/build process, especially appropriate for the nature of the building rehabilitation, the resulting spaces capture the flavor of Cambridge and the energy of the creative research talent.