Stanford University, James H. Clark Center

Stanford, California

Project Info
Stanford University, James H. Clark Center
Stanford, California
Completion Date: 2003
Square Footage: 245,000

Awards:
Lab of the Year, 2004
R&D Magazine

Building Team of the Year, 2005
Building Design and Construction Magazine

This 245,000 gross square foot (22,760 gross square meter) facility houses 45 faculty from the Schools of Humanities and Sciences, Engineering and Medicine. Its purpose is to support a new paradigm for scientific discovery and teaching based on cross discipline interaction and collaboration among biologists, chemists, physicists, computer scientists, engineers, and medical scientists. Broad themes represented in the Center include molecular and cellular structure and function, imaging of biological systems, tissue engineering, computational biosciences, and neurosciences.

A key goal for the building is to stimulate interaction and collaboration between faculty and students with different scientific portfolios, achieved through the provision of a significant amount of interaction space. Key program areas of the building include wet and dry laboratories and lab support spaces, auditorium, classrooms, imaging facility, surge vivarium, low vibration laboratories, restaurant, and coffee bar.

Built to house more than 25 areas of academic research ranging from biocomputation to regenerative medicine, labs and offices had to be conceived with an eye towards the requirements of each user, while maintaining adaptability. The solution employed was to develop generic lab plans consisting of a series of adaptable benches and utility access ports fed from above. By having a truly adaptable floor-plate, the building could take on not only the different types of research today, but changing labs of tomorrow. The design enabled both the West and East wings to be readily converted into wet or dry space, accommodating the needs of the researchers stationed there. Mobile/reconfigurable casework, re-usable storage units, and notably absent walls characterize the inner lab areas providing flexibility and complete transparency.

Perkins+Will served as both the executive architect and laboratory planner/designer, and Foster+Partners was design consultant.