Vedanta University Medical Precinct Master Plan

Orissa, India

Project Info
Vedanta University Medical Precinct Master Plan
Orissa, India
Size: 62 acres

Vedanta University is a new university to be built in India, near Puri in the state of Orissa, on the Bay of Bengal. We have reviewed the space program and provided master planning of 62 acres of the medical precinct, schematic design of the hospital and outpatient clinic and will provide support to local consultants during subsequent design and construction phases. The master plan accommodates all future hospital phases; clinic expansion; schools for medical, dental, nursing and pharmacy; central plant functions along with linkages to other campus areas and adjacent housing.

The medical precinct is located at the far eastern edge of campus, bisected into north and south zones by the east/west thrust of the central organizing canal that traverses the entire campus linking the precinct to the rest of the university to the west. Bordering the precinct to the east is the outer loop road and beyond that, a great lagoon. Essentially carved to create fill for the rest of the campus, the lagoon fulfills the need for stormwater retention. It is surrounded with tree-lined promenades, shops, restaurants and other outdoor amenities including a multi-religious chapel floating in the center and also provides reflected views back into the campus.

Radial geometries generated by the University Master Plan (prepared by Ayers Sainte Grosse) place service roads diagonally on the northwest and southwest sides of the medical precinct and an inner loop road completes the western perimeter. These diagonals meet the outer loop road at two critical intersections at the north and south tips of the site, the northern Kolkata Gate and the southern Konark Gate. These two circular roundabouts provide a sense of wayfinding and placemaking in the circulation/arrival sequence to the university. Academic uses planned just to the west of the medical precinct include student housing to the northwest and engineering to the southwest.

In addition to the central canal, two view and pedestrian corridors traverse across the medical precinct from west to east connecting the university to the lagoon.