York University, School of Continuing Studies

Toronto, Ontario

Project Info
York University, School of Continuing Studies
Toronto, Ontario
Square footage: 97,000
Completion Date: 2021
LEED Gold Targeted minimum

The design offers advanced sustainable design strategies and iconic architecture that will serve as a campus gateway.

Targeting a minimum certification of LEED Gold, the design explores the potential for net-zero energy and net-zero carbon. Strategies include a building envelope that meets Passive House standards, heat recovery ventilation, and integrated photovoltaics to generate electricity on site. With a goal of reducing embodied carbon and improving occupant health, York University and Perkins+Will will also explore the possibilities of mass timber as a key structural element of the new school.

The building structure twists as it rises, creating a landmark gesture at the Campus’s South East entrance. Its high performance, gently curving, prismatic façade features integrated photovoltaic panels.

A generous landscaped plaza and passenger drop-off zone allow for public space and movement. The dramatic form is a calculated response to the campus public realm, patterns of student movement, and the optimization of solar orientation. The design balances the needs of the school itself, the larger campus, and the planet, setting a new standard for sustainability, design excellence, and student experience on Canadian campuses.

A primary objective for York University and the Perkins+Will team was the creation of a sense of home and belonging for the School of Continuing Studies. The design places a special emphasis on the creation of warm and inviting spaces that inspire student communities to form. Abundant daylight, transparency, and interconnected spaces between floors encourage students to interact and allow the building to function as a home for events and celebrations that support the School’s evolving culture and community.