Evergreen Line Stations

SNC-Lavalin

Coquitlam, British Columbia

Project Info
Evergreen Line Stations
Coquitlam, British Columbia
Project size: 1,530 SM (16,500 SF) per station
Completion Date: 2016
2 of 7 stations (Lincoln and Burquitlam)

Client: SNC-Lavalin

Procured through a P3 development model, Perkins+Will was commissioned by the consortium EGRT Construction led by SNC-Lavalin to design two stations (Burquitlam and Lincoln) for the new Evergreen Line in Coquitlam, BC. The 11km line seamlessly connects to the current Metro Vancouver SkyTrain network, and the region’s extended bus and train transit system, rendering it the longest automated rapid transit system in the world.

Continuing the transit station design legacy of the Vancouver office, the Evergreen stations are an evolution and refinement of principles: simplicity of form, restraint in palette, and clear and legible execution.

The stations are designed as a family, united by similarities in structure, glazing and roof elements, enabling a high quality, elegant, and economic station design that prioritizes the riders’ experience.

The Evergreen stations employ the warmth and expression of wood that has become a signature element of the region’s SkyTrain stations. Douglas fir glu-lam planks construct the structural roof deck—allowing for off-site pre-fabrication that reduces costs and improves quality.

Wood roof panels and wind screens are carried by simple, elegant moment frames along the length of the platform, with tall slender steel columns to differentiate spaces for circulation and waiting. These distinctive roofs not only provide weather protection, but also clearly identify the stations as part of the Evergreen Line.

The stations are fully glazed to create a feeling of spaciousness with a visual connection to the surrounding area. Other systems employed include common signage, wayfinding, and furniture elements.

Each station was conceived of as a catalyst for future development and designed to complement the surrounding neighbourhood and accommodate future retail.

News + Media