Vanke Times Center - rendering

Beijing Vanke Times Center, Beijing, China

Designed by Schmidt Hammer Lassen
Mixed Re-use

When one of China’s largest real estate developers, Vanke, approached Schmidt Hammer Lassen to create a new urban complex that blends retail, creative workspace, and art from the shell of a dilapidated shopping mall, the challenges were evident from the very beginning.

The goal for us was to use our expertise in designing cultural buildings and bring this to a commercial project – starting with the very topic that preoccupies our studio – people.

The project carves three atriums of different sizes and at different levels to draw people from the street inside to explore the building. A calm palette of materials is used as a backdrop for a series of art installations and spatial experiences. Creative workspace in three clusters surround a grand entry space leading onto a central event space and further to a bamboo meditation garden.

SHL LOGO
Vanke Time Center HQ
Before
After
Vanke Times Center
What it is
New creative urban complex blending retail and office with grand art installations and culture space.
Vanke Times Center
The project includes an installation “The Cloud” by French artist Charles Petillon marking the entry.
Vanke Times Center
Vanke Times Center
Vanke Times Center
“Vanke Times Center is a significant project for us as it signals a strategic judgement of the urban regeneration market. SHL’s diverse body of work and imaginative design matched the value of our enterprise and our vision.”

Xue Zheng, Design Partner, Beijing Vanke Co. Ltd.

Urban Renewal

As China’s central government begins a bold decision to relocate significant parts of their government operations from central Beijing to the new sub-center of Tongzhou to help reduce congestion in the city, Beijing’s existing building stock is becoming available to private developers. This project began as a disused closed façade shopping mall along one of Beijing’s busiest districts, Chaoyang. This project breathes new life into the area through bold interventions and clever programming.

Vanke Times Center
Vanke Times Center
Let there be light

The original building consisted of four levels on a rectangular plane with a modest central atrium created primarily for circulation purposes—a design typical of a 1990s large-scale shopping malls. To bring more light into the building, we created a series of three atriums—two that aim to increase connection and natural light to the deep floor plan, and one carved from the street facade, creating a clear main entrance. Three office clusters, topped with penthouse office space and lush roof gardens, surround the three atriums.

Creative Living Room

The 18-meter-high entrance atrium on the north side of the building, known as the “Creative Living Room,” opens to the city through a giant window. Behind the window hangs a suspended sculpture installation by French photographer and artist Charles Petillon called “The Cloud.” Known for his balloon installations, Petillon’s white balloon piece endows the atrium with a whimsical overhead wonder that adds a theatrical quality to the space.

Vanke Times Center
Vanke Times Center
Vanke Times Center
Vanke Times Center
Vanke Times Center

Project Team

Chris hardie - headshot
People
Chris Hardie
Rong Lu - headshot
People
Rong Lu