View from the on floor Teapoints
Communal spaces all facing internally making the Atrium the heart of the Community with all places to meet and exchange ideas visible to all.

Microsoft Dublin

Dublin, Ireland
The heart of collaboration

The tech world moves fast. First built in the early 2000s, One Microsoft Court in Dublin could no longer meet the demands of Microsoft’s modern, more collaborative workforce. A full re-work of an outdated office building, our design opens up the reception to allow daylight to flood the space, while the completely reimagined atrium features an open staircase linking all three levels. Dedicated project and focus rooms on working floors are centralised to create a spine from which desks branch out to form neighbourhoods close to natural light. Our inspiration was the forest, with the atrium as a clearing with a ‘look out’ tower high above the landscape.

What it is
The complete re-imagining of an early 2000s office building for Microsoft’s Developers in Dublin.
Axonometric view
The atrium is the heart of collaboration, with the main destination spaces anchored around it and accessed through stepped links; radial zoning offers different levels of privacy across the floors.
The Atrium Reimagined as the Heart of Community

This wonderful quadruple height space perfectly encourages serendipitous encounters, the exchange of ideas and brings everyone together for sustenance, events and team building. New staircases connect the atrium to the upper floors and are expanded to include tiered seating for informal presentations and interactions. The atrium opens to the ‘garage’ an innovation lab- a space for people to experiment and play. Work happens everywhere and the building is set up to give choice for the employee.

The Forest Clearing
The design explores the idea of a pathway through the forest as well as incorporating biophilic design to enhance feelings of wellbeing.
The Garage
A recreational space for the Microsoft employees, to meet, learn, make that is also open to the Dublin community.
A Sensory Journey

Our inspiration came from the surrounding forest, exploring the idea of a pathway through the trees while incorporating biophilic design to enhance feelings of wellbeing. Private, social and recreation spaces are abundant throughout, with wellness facilities and dedicated project and focus rooms.

The Forest Clearing
Multi-leveled and full of light the forest clearing is inviting you to follow the paths, go deep into the forest and explore.
Typical arrangement of neighbourhoods
A Spine of Facilities and Innovative 45 Degree Planning for Software Developers

OMC is predominantly home to software developers who use fixed desks and it was fundamental that the new space should accommodate their ways of working in teams. The innovative 45 degree planning forms neighbourhoods for teams who have easy access to ‘spines’ of small cellular spaces. These workspaces are carefully shielded from the activity and hubbub of the atrium and set up for concentration and reflection.

The Lookout
Giving Life to a Tired and Dated Building

Our challenge was to fully refurbish and upgrade facilities that were coming to the end of their life cycle and create a sense of a connected community centred around the atrium. The building itself posed many complex challenges including heat gain issues, extremely poor acoustics, and dark floor plates. The atrium and ground floor restaurant have been given new life by structurally remodelling the space and addition of a new vast feature staircase that links all three levels with bleacher seating.

What our client said:
“The One Microsoft Court Project has been an amazing achievement that had a high bar of success, with the primary being to deliver a One Microsoft Campus. The transformation of a 20-year-old end of life building into a alive and engaging environment has been transformational. The best thing is as we have employees returning to OMC, who have worked in the building for year they are astonished at what has been achieved so thank you to the entire team for the great delivery.”

项目团队

人员
Linzi Cassels