2204 Bellevue
West Vancouver, British Columbia

2204 Bellevue

West Vancouver, British Columbia
Rethinking Home

On a narrow corner lot, an exemplary 8-storey residential tower is proposed in West Vancouver’s seaside Ambleside neighbourhood, showcasing a forward-thinking green design that is elegant, considered, and responsive. The first mass timber building in the district’s tall wood pilot program, Delta Land Development intends to demonstrate a new way to build that has a positive impact on people and the environment without comprising on function or beauty.

Challenging the traditional notions of home, we designed each one-floor bespoke residence to maximize health and well-being providing ample daylighting, superior air quality, and celebration of views. Adaptable to suit changing lifestyles, the barrier free homes allow residents to age in place.

Pursuing Passive House certification, the prefabricated residence is fossil fuel and combustion free, promoting independent operations through on-site electrical generation, geoexchange, and water retention strategies.

WHAT IT IS
An exemplary residential tower that showcases a forward-thinking green design that is elegant, considered, and responsive.

Maximizing Health and Well-Being

Every aspect of the project was considered to provide a comfortable and livable environment, promoting health and well-being to its highest potential. We took advantage of the one-floor form orienting the layout to maximize cross-ventilation, natural light, solar gains, and views. Each side sensitively responds to the small, compact site, balancing privacy and applying rigour to capitalize on dual benefits such as shading provided by the large inviting decks. Eliminating harmful chemicals, we will procure best in class healthy materials that are reviewed against our Precautionary List.

Performance Led Aesthetic

Elevating sustainable design, the residence elegantly embodies an authentic use of materials, expression of functions, and fabrication capabilities. The simple form is a reimagination of the modern west coast style, creating a refined and rich experience that is both unexpected and unique.

Innovative Use of Green Technologies

Committed to zero emissions, the residence goes beyond the standard with an innovative use of green strategies. Designed to be fossil fuel and combustion free, the building generates electricity through rooftop solar panels, as well as a geoexchange system for heating and cooling. Primarily constructed of prefabricated mass timber, the Passive House design reduces energy consumption through superior airtightness and thick insulation. Water captured through green roof retention is used for irrigation.

Connecting Community

Addressing the need for social connection, we integrated indoor and outdoor amenity spaces to help foster community amongst residents. Furthermore, we designed each home to be adaptable to changing circumstances, allowing residents to age in place, providing a greater opportunity for relationships. Linking to the larger neighbouhood, we created a pocket garden that provides a moment of pause and rest along the popular pedestrian path that connects the community services to the north with the waterfront access to the south. A generous planted public realm restores habitat and adds biodiversity.

What MAKES IT COOL
Rethinking the traditional notions of home in a comfortable and livable vertical community.