Rendering of APEX office building
Rendering of APEX office building

APEX

San Diego, California
Ecology-Inspired Design

Previously developed in the 1980s, the existing building disregarded its prime position within the community and within the canyon ecosystem. The new design afforded by the unique and elevated setting on the canyon edge, celebrates and rehabilitates the site, emphasizing the benefits of human connection with the environment and creating an iconic and flexible research environment.

The project seeks to restore the natural ecology of the site through a careful positioning of the building in relation to the canyon but also treads lightly on its sensitive habitat through its extensive environmental systems and native and reclaimed plantings. A network of outdoor amenity terraces, seating platforms, and amphitheater extend workspaces toward the canyon, transcending the bounds of the façade and extending the flexible work space from inside to out. With its extensive glass skin and architectural concrete exterior, the project maximizes daylight and visual connections to the site and positions the project as an iconic presence within the region.

Rendering of APEX lawn at dusk
Well-Being

An assortment of amenities support the physical, mental and emotional health of building users. In addition to the fitness center, amenities placed throughout the site, including an outdoor workout area, activity lawn, volleyball court and a game area for horseshoe and corn-hole, provide active social engagement opportunities while connecting users to the environment. The lobby, indoor/outdoor café and amphitheater create a core of collaborative and flexible workspace, while the level 04 terrace provides private outdoor space overlooking the canyon.

Rendering of deck with hard and soft seating and view expansive views
The ground level façade is set back from the main volume above creating a deep overhang that shades the interior spaces and outdoor terraces.
Energy Reduction and Human Comfort

We designed the building to reduce energy-intensive air conditioning and maximize user comfort while maintaining views and connection to the site. The cast in place concrete roof cantilevers out towards the canyon, sheltering the roof terrace and wrapping the south and west ends of the building. A computer generated sun study was used to determine the precise orientation of the sun informing the placement of fixed horizontal and vertical sunshades.

Rendering of APEX main entrance and driveway
Natural Palette

The modern exterior of architectural concrete elements and extensive glass walls with steel accents is complimented with an interior palette of warm woods, stone tiling and a living green wall. This contrast of simple and elegant exterior materials with warm natural materials represents the dichotomy of the program – a high tech research building that is iconic and functional while also inviting and inspirational to its inhabitants.

APEX Cafe with lots of people conversing and large windows with views to the deck outside
Soft seating in APEX cafe with natural wood wall in background
Rendering of lobby with soft seating, green plants, and large windows with views to blue sky
Sustainability

A storm water system, designed to mimic existing native hydronic conditions, utilizes modular wetlands to capture, treat and control infiltration, mitigating run-off. Extensive landscaping and pervious paving maximize ground water penetration while native plantings and a 100 percent recycled water irrigation system reduce water demand.

Rendering of deck at dusk with people talking and drinking

Project Team

People
Kay Kornovich
People
Ryan Bussard