A photo of the front elevation of 161 East 4th Avenue, known as the
A photo of the front elevation of 161 East 4th Avenue, known as the

The Workshop

Vancouver, British Columbia
Catalyst for Regeneration

Originally a single-family community, the Mount Pleasant neighbourhood transitioned to light industrial uses in the 1940s. More recently, the area has introduced emerging digital and technology employment, while continuing to support the local industry that still thrives. When our client approached us to design a new building to host both office and industrial uses in the heart of the neighbourhood, we recognized a unique opportunity to help define the future character of this transitioning neighbourhood⁠—through building materials, public space, and building performance.

We worked closely with the client to develop a solution that is refined and contextual, referencing the industrial past and character of the area yet incorporating a modern sensibility. Throughout the process, users and tenants were front of mind: each floor offers a highly flexible open area that maximizes daylight; expansive landscaped patios are directly accessible from the offices; and large planted areas which provide a visual amenity while capturing and filtering rainwater on site.

Photo of the ground floor retail space of the building showing doors opening to the laneway, stairs, and integrated public seating.
The industrial space on the ground floor opens directly onto the lane with terraced seating to engage with the neighbourhood.
A New Public Life

We believe that some of the most important contributions the building will offer to the community are the many connections to the outdoors—designed to enrich the daily experience of building inhabitants as well as to cultivate a new public life within the neighborhood’s industrial laneways. We incorporated amenities⁠—unique paving patterns, terraced public seating, overhead lighting, and opportunities for the integration of mural art⁠—to create a lively and attractive environment for community uses. The industrial space on the main level has also been designed to open directly onto the laneway to support activity and bring life to the adjacent alleyway.

WHAT IT IS
Reimagining office and industry in a post-industrial neighbourhood by connecting to context and activating a new public realm.
A Sustainable Solution

Our client challenged the design team to advance the energy efficiency and thermal performance of the building beyond what is currently required by city zoning. Integrated sustainable strategies improve performance and operating costs while simultaneously elevating the experience for inhabitants. The design of the building envelope involved carefully balancing the proportion of highly insulating cladding with large floor-to-ceiling windows that capture views and invite daylight into the building. The heating system is connected to a district energy network that captures and reuses waste thermal heat to reduce overall carbon emissions.

Photo of people walking in an outdoor courtyard that opens to an interior office space with moveable glass walls.
A rooftop patio, mid-building terrace, and internal courtyard provides light and access to the outdoors for building occupants.
Photo of person walking through lobby with another individual waiting at the elevator.
Copper-Clad Conduit
Using contextual materiality to draw people into the building and link entrances across the site.
Photo of person walking down stairs to rear entrance of lobby with another individual exiting the elevator in the background.
A view of the top corner of the building from below with sunlight defining the geometric form of the innovative glass-fiber reinforced concrete exterior cladding panels.
The large floor-to-floor windows provide expansive city and mountain views and feature a panel that allows for fresh air.
WHAT MAKES IT COOL
An innovative prefab formed glass-fiber reinforced concrete exterior cladding panel was used for the envelope, a first of its kind in North America.

Project Team

People
Rufina Wu
People
Adrian Watson
People
Aaron Knorr